top of page

DM I BLINDSMAGNING

Det Åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning løb af stablen første gang i 2014. René Langdahl Jørgensen og Thomas Ilkjær står bag konkurrencen, som fra 2014-2020 afholdtes i regi af magasinet gastro og Vinakademiet og fra 2021 arrangeres af Vinakademiet.

 

Konkurrencen er gennem årene vokset kontinuerligt fra 20 hold og 60 deltagere i 2014 til 54 hold og 162 deltagere i finalen fra 2019 og frem. Siden 2018 deltager vinderne i det uofficielle verdensmesterskab i blindsmagning afholdt i Frankrig af La Revue du Vins de France. Fra 2022 indførtes der semifinaler, hvorfra de bedste hold kvalificerer sig til den endelige finale.

4H0A2515.jpg
AFVIKLING OG REGLER

 

Det Åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning er en holdkonkurrence med tre deltagere på hvert hold. Fra 2022 afvikles først indledende semifinaler og derefter en finale, med deltagelse af de bedste hold fra semifinalerne samt de bedst placerede hold fra det foregående års finale. 

Praktisk afvikling

For både semifinaler og finale gælder, at der er 11 minutter til hver vin. Hver deltager har ét glas til sin rådighed og skal have et tomt glas klar ved udskænkningen af næste vin.

 

Svar skrives/vælges i rullemenuer i konkurrencens online-svarprogram. Hvert deltagende hold er selv ansvarlig for, at have en opladet computer eller tablet med netadgang tilgængelig. Ved hver rundes afslutning sammentælles holdenes score på vinen automatisk i systemet. Den smagte vin afsløres og pointtavlen opdateres.

I semifinalerne afvikles én runde med 6 vine uden pause.

Finalen består af en indledende del, en playoff-del og en finaledel.

Den indledende del består af blindsmagning af 12 vine og afvikles i to halvdele med pause imellem. De tre bedste hold efter den indledende del går direkte videre til finaledelen.

 

Hold 4.-9. dyster i en playoff med yderligere tre vine. De to bedste hold går til finaledelen. Resten er kvalificerede til næste års finale.

Hold 10.-21. dyster i en playoff med yderligere tre vine. De seks bedste hold er 

kvalificerede til næste års finale.

I finaledelen dyster de fem hold i én vin ad gangen. Efter hver vin forlader det dårligste hold finaledelen, indtil kun ét hold, danmarksmestrene, står tilbage.

Se grafik over finaleafviklingen her.

Regler

Holdet SKAL bestå af 3 deltagere. Det er ikke muligt at stille op med 2 deltagere eller alene. Alle med dansk statsborgerskab og alle udlændinge med bopæl eller arbejdsplads i Danmark kan deltage, men der skal mindst være én deltager med dansk statsborgerskab på hvert hold, og minimumsalderen er 18 år. For som vindere at kunne deltage ved VM skal alle på holdet være danske statsborgere eller have fast bopæl i Danmark.

 

Ingen kan deltage for to forskellige hold i samme års konkurrence og for finalekvalificerede hold skal mindst to deltagere være gengangere fra holdet der opnåede kvalifikationen.


Der gives point for hver vin efter nøje fastlagt rettenøgle (download rettenøgle nederst på siden).
 

Der gives ikke halve point, og der foretages ingen subjektiv vurdering af besvarelserne.

 

I finalen er danmarksmestrene holdet, der står tilbage som det sidste i finaledelen.

 

René Langdahl Jørgensen og Thomas Ilkjær er konkurrencens hoveddommere.

Download de officielle og fyldestgørende regler for Det Åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning her.

Download rettenøgle her

Se forklaring af hvordan regioner/appellationer defineres i konkurrencer her.

bottom of page